FAQ

FAQ

Wat is goedkoper, stoken met pellets of met aardgas?
Het stoken met pellets kan zo`n 40 - 60% goedkoper zijn dan het stoken met aardgas, dit is afhankelijk van de hoeveelheid pellets die u in één keer inkoopt. De prijs van houtpellet is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de pellets, de hoeveelheid pellets die u besteld en de eventuele leveringskosten van de bestelde pellets. Koop bij voorkeur alleen houtpellets met een DIN plus certificering.

Gas stijgt continue in prijs, is dit ook het geval bij pellets?
In het buitenland, waar houtpellets al veelvuldig gebruikt worden, zien we dat de de prijs van pellets erg stabiel is. Vanwege de toegenomen aantal producenten van pellets zal de prijs onder druk komen te staan en misschien zelfs dalen. Ook in Nederland worden steeds meer pellets geproducteerd, deze worden onder andere gebruikt voor groene energie. Naar verwachting zullen degasprijzen blijven stijgen, de laatste jaren gemiddeld met 10 tot 15% per jaar.

Waar worden pellets eigenlijk van gemaakt?
Pellet wordt gemaakt van houtpulp, houtmot en zaagsel. Eigenlijk gewoon van houtafval dus. Dit houtafval wordt onder grote druk door een zeef geperst waardoor de ronde korrelvorm ontstaat. Door het persen onder druk verhit het hout, wat vervolgens gekoeld moet worden om voortijdige verbranding te voorkomen. Dit koelen gebeurt met water waardoor de pellet een glimmend laagje krijgt.

Een houtpellet heeft een gemiddelde vochtigheid van 6 tot 8% waardoor de verbranding zeer compleet is en zonder geur. Het mooie van de productie van pellets is dat ze gemaakt worden van een afvalproduct dat reeds bestaat en altijd zal blijven bestaan. Hierdoor is het verbranden van pellets milieutechnisch verantwoord en bespaart u ook nog eens op uw stookkosten!

Is stoken met een pelletkachel goed voor het milieu in vergelijking met de alternatieven?
Het verbranden van pelletkorrels levert rookgassen op, deze rookgassen bevatten CO2 maar veel minder als bijvoorbeeld bij de verbranding van aardgas. De vrijgekomen CO2 bij houtverbranding staat gelijk aan de CO2 die bomen opnemen in hun leven, wat weer vrijkomt bij het stoken van de pellets. Hierdoor word het stoken van hout ook wel CO2 neutraal genoemd. Het stoken van pellets is dus niet volledig CO2 vrij, maar wel CO2 neutraal.

Kan ik bij een pelletkachel zelf de brandtijd instellen en zelf de temperatuur bepalen?
Een pelletkachel kan geheel naar wens worden ingesteld. U kunt ervoor kiezen de pelletkachel `s morgens automatisch te laten starten en op een door u gekozen tijdstipweer uit te laten gaan. Ook kan u de gewenste temperatuur instellen welke de pellatkachel vervolgens vast zal houden.

Heeft een pelletkachel veel onderhoud nodig?
Een pelletkachel dient inderdaad goed onderhouden te worden. U dient regelmatig de aslade te reinigen en het vuurbakje moet ook geregeld schoongemaakt worden voor het behoud van de pelletkachel. Gemiddeld is er 1 keer per jaar groot onderhoud nodig, voor meer informatie hierover kunt u het beste even contact met ons opnemen.

Maakt een pelletkachel veel geluid?
Het geluidsnineau van een pelletkachel is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het merk. De pelletkachels die u bij Dreamfire kunt bestellen maken geluid dat u kunt vergelijken met het geluid van een electrische kachel, u hoort de pelletkachel dus wel maar het geluid zal niet als storend ervaren worden. Een gewoon haardvuur maakt meer geluid.

Heb ik een afvoer of schoorsteen nodig voor een pelletkachel?
Een schoorsteenaansluiting is niet noodzakelijk. Meestal is een gat in de muur al voldoende. Een directe afvoer naar buiten volstaat omdat de verbrandingslucht door middel van een ingebouwde rookgatventilator naar buiten wordt afgevoerd.